I slutet av April kommer jag vara i Uppsala! För en gångs skull inte som artist, utan jag har då för ovanlighetens skull chansen att vara en vanlig besökare som vem som helst!

Anledningen till Uppsalaresan är att min vän Johan Ståhl, som har utvecklats till både visionär och missionär för bra trolleri, arrangerar Sveriges första Magi- & Humorfestival i Uppsala den 25-27 April. Parallellt med festivalen och lite i hemlighet går även de Svenska mästerskapen i trolleri av stapeln. När man själv jobbar så hinner man aldrig någonsin se vad nån annan gör, så det kommer vara en sällsynt lyx att i behaglig takt kunna gå mellan magimästerskapen och festivalen och se show efter show. I ens egna shower blir fokus så mycket på teknik och sånt, t.ex. man räknar antal ’beat’ innan man klämmer till med slutpoängen för att maxa publikrektionerna och liknande, och glömmer ibland helt bort hur det är att bara reagera. Så jo, det ska bli en sällsynt lyx att kunna gå mellan showerna för att bara skratta, häpna och påminnas om varför man själv började med det här en gång i tiden.

När man ser på programmet som Johan har satt ihop, så häpnar man över bredden och omfattningen av festivalens alla shower! Det är minsann ingen dålig skara artister, med en del riktigt stora namn – alla är kanske inte allmänt kända i Sverige, men har man lite kunskap om branschen så vet man att det i ett par fall rör sig om superstjärnor. Det finns ett par programpunkter som jag bestämt mig för att inte missa.

Min kompis Tom Stone har i flera år varit ett av mina kreativa bollplank och han är även en internationellt känd kreatör och skapare av nya trollerinummer, författare till massa fackböcker och artiklar om ämnet – men lite mindre känt är att han håller gästföreläsningar på universiteten om sina upptäckter om hur hjärnan reagerar på de tekniker som trollkarlar använder. De föreläsningarna är inte bara intressanta utan roliga och häpnadsväckande, för i ena stunden beskriver han något om kognition som låter teoretiskt och abstrakt, för att i nästa stund visa ett trollerinummer som bygger på exakt det han precis förklarat. Det vetenskapligt abstrakta blir plötsligt påtagligt, överraskande och komiskt. Toms föreläsning ”Konsten att Luras” är en lite förkortad version av hans universitetsföreläsningar, och jag tror den kommer bli uppmärksammad programpunkt på festivalen. Kolla in den!

Andra shower som jag kommer göra mitt bästa för att kunna se är David Williamsons enmansshow som jag tror kommer vara chockerande rolig, Fredrik Anderssons ”Skämt utan Budskap” eftersom han dels är en kompis och dels en extremt smart textförfattare, och slutligen den djupt fascinerande föreställningen ”From the Dark” för att jag kan inte ens föreställa mig hur man göra ett trollerinummer för blinda och än mindre en hel show.

Det kommer krävas en roman om jag ska berätta om varje programpunkt som lockar mig, så kolla själv in festivalens hemsida. Det finns ett stort antal guldkorn i programmet!