Komikern som trollar bäst i Sverige!

I helgen hölls Svenska Mästerskapen i Magi på Uppsala Stadsteater. Det finns ett flertal grenar som trollkonstnärer kan ställa upp i, och den som får allra flest poäng oavsett gren får titeln ”Svensk Mästare i Magi”. I helgen var det dock inte en trollkonstnär som vann den titeln – den regerande Svenska Mästaren i trolleri blev en komiker!

Jag är trettiosju år och jag har jobbat professionellt som komiker sedan 1995. Men allt startade med ett intresse av trolleri. Som komiker lät jag mig inspireras av mitt tidiga trolleriintresse, och skapade en fiktiv karaktär – en ganska klumpig trollkarl som var överdådigt stolt över sina taffliga trick. Lite som Tommy Cooper, men betydligt kaxigare. Detta var ofta ett hysteriskt roligt nummer… under förutsättning att publiken förstod premissen att jag som ”trollkarl” bara var en påhittad karikatyr…

Håkan Berg trollar med rep vid svenska mästerskapen i trolleriEn vändpunkt
…För c:a två år sedan blev det dock ett rejält magplask vid ett tillfälle då en okoncentrerad publik inte ville inse att jag framförde en parodi. I stället tog de allt på allvar och trodde att de bevittnade en genuint stöddig och inkompetent artist. Jag var ganska ledsen när jag åkte hem, men fast besluten att aldrig låta något liknande hända igen. Jag ville finna ett nytt sätt så att även om nån inte skulle fatta humorn, så skulle själva materialet ha ett egenvärde och kunna imponera på egen hand.
Min lösning blev att behålla karaktären, men att ändra materialet från taffliga dåliga trick till ”konstiga” och bra trick. Som exempel, ett ”hack i skivan”-fenomen drabbar mig när jag ska försöka göra ett klassiskt reptrick, så att jag mitt i tricket plötsligt märker att jag oförklarligt är tillbaka i startläget och är tvungen att börja från början igen. Så jag gör början av reptricket sju gånger i rad utan att jag någonsin får göra slutet av numret. Där andra trollkarlar skulle ha trollat fram en levande vit duva, så trollar jag fram en gigantisk konstgjord uggla på ett oförklarligt sätt.

Svensk Mästare
Håkan Berg vinner SM i trolleriEfter c:a två års utvecklingsarbete, så berättade Axel Adlercreutz, Tom Stone och andra trollkarlar i min bekantskapskrets att det skulle vara ett Svenskt Mästerskap i trolleri och insisterade på att jag skulle ställa upp, och efter en hel del tvekande så anmälde jag sig till tävlingen – mest för att visa upp mina idéer för fler trollkarlsproffs i hopp om att få ytterligare tips och råd om hur jag skulle kunna förbättra akten. Så det var en stor chock för mig när jag fick höra mitt namn nämnas tre gånger under prisutdelningarna: Först att jag fått första pris i min gren. Sen att jag fått Inge & Pedros stipendie på ett antal tusen kronor. Och till sist att jag fått högst poäng av samtliga deltagare i samtliga grenar och fick utnämningen Svensk Mästare i trolleri.

Uppsala Magic & Comedy festival
Eftersom Uppsalas första magi- och humorfestival hölls parallellt med SM-tävlingarna, så blev jag direkt bokad att uppträda i festivalens stora galashow, där publiken gav mig en stående ovation när ugglan dök upp.

Om jag inte hade floppat rejält för två år sedan, så skulle jag sannolikt inte ha varit svensk mästare idag. Ibland är det kanske värt att misslyckas?

 

Foto: Arto Airaksinen & Anders Ripa