Att skapa är lättare än vad man tror, oavsett om det handlar om att skriva komiska sketcher, musik, manus eller vad som helst.
Om man nu tror att det är svårt.

Många som inte skriver tror att det är för att de saknar något som vissa andra är födda med, men det tror inte jag.
Självklart finns det folk som har ett genetiskt försprång när det gäller att göra något ovanligt eller något vanligt ovanligt bra – men det är mer en gradskillnad än något väsensskilt annorlunda. Jag kanske inte kan bli som Zlatan innan det är dags att lämna in, men jag är helt säker på att han håller med mig om att det inte bara handlar om en medfödd förmåga, utan att det till största delen handlar om slit och träning! Samma gäller med att underhålla som komiker. Eller med musik och konst – det är inte helt gratis men det är verkligen inte omöjligt!

Lustigt nog har jag funnit att experterna håller med mig. Anders Ericsson, en av världens främsta forskare på expertprestationer, har fått mycket uppmärksamhet över sina forskningsresultat som på svart och vitt säger att övning toppar medfödd begåvning.

Ni vet ju det gamla uttrycket ”Turen gynnar den förberedde”? Det är sant – om man aldrig gör en viss sak, så kan man naturligtvis aldrig någonsin bli bra på det. Och även om det anses vara något omöjligt, så kan man bli bättre på det om man faktiskt försöker. Den enda gången något verkligen är omöjligt, är när man säger att det är omöjligt – så säg aldrig så för då blir jag förbannad! 🙂

Som ett exempel:
Om jag frågar en vän om denne kan skriva ett filmmanus och vi förutsätter att vännen anser sig själv vara en ”skrivarnolla”, så kommer vännen sannolikt att svara ”Nej!”
Men om jag nästa gång vi ser på film stänger av efter halva filmen och frågar: -”Vad tror du kommer hända?” Då är jag helt säker på att ”skrivarnollan” ganska smidigt kan fundera ut vad han eller hon tror kommer att hända – varpå vännen därmed har skapat en berättelse och tagit oskulden på sitt författarskap och kan därefter så klart inte längre gå runt och kalla sig själv ”Skrivarnolla”!

Trots att jag främst är komiker, så har jag även ambitioner inom andra artistiska områden. Jag har skrivit musik i snart tjugo år men aldrig spelat ett enda instrument och har inte kunnat ett dugg om noter, tonarter, musiktermer eller regler. Jag har inte ens kunnat klappa takten ordentligt – allt detta har sakta men säkert kommit att bli gradvis enklare för mig då jag stött på det i olika former under åren. Men det viktiga för mig var aldrig att göra ”rätt” utan att göra det överhuvudtaget! Att göra det som inte gick. Nu har det börjat gå ganska bra och är kul på ett helt annat sätt!

Här ska tilläggas att jag haft en av landets bästa musiker som agerat som mina förlängda armar, som fyllt i glappen och gjort de saker jag själv inte kunnat göra. Micke Svahn1 heter han och vi har skrivit många låtar ihop. Vårt låtskrivande har gått till så att jag visslar eller sjunger in en melodi på min diktafon eller mobil. Sedan har vi jobbat med det tillsammans med utgångspunkt från det jag spelat in. Att ha ett sådant stöd rekommenderas – även om inget är omöjligt, så finns det ibland svårbesegrade hinder och när sånt kommer i vägen så ta hjälp 🙂 Jag har inte lidit av att inte kunna hantera instrumenten, för via ombud har jag kunnat hantera dem ändå! Som ett exempel, här är den första råinspelningen av den allra första låten vi skrev ihop.

Nu har jag så klart börjat känna ett sug efter att kunna spela, då det länge varit ett hinder att inte kunna! Så jag har tillbringat en timma med gitarren varje kväll den senaste tiden. Först klagade min flickvän över oljudet och då tog jag det som en dålig recension (dvs. ignorerade det) sedan slutade gradvis klagomålen och det tar jag som kritikernas enade hyllningar. 🙂

Jag har tragglat på med det omöjliga och tycker just nu att det börjar bli mindre omöjligt – det låter faktiskt bra (med Adelle i lurarna).


  1. Multi-instrumentalist som bl.a. var kapellmästare på samtliga säsonger av ”Fame Factory”. Lyssna på Micke Svahn på iTunes.